Шаблон картинки новостной 1

Becul LED – invenția care a luat Premiului Nobel

În 2014, laureații Premiul Nobel au fost premiați pentru inventarea unei noi surse de lumină eficient energetică și ecologică – emițătoare de lumină albastră –diod (LED). În spiritul lui Alfred Nobel au fost premiate invențiele care au adus cele mai mari beneficii omenirii.
Prin utilizarea LED-urilor albastre, poatet fi creată lumina albă. Odată cu apariția becurilor cu LED-uri, noi avem alternativă mai eficientă și durabilă a surselor vechi de lumină.

La începutul anilor 1990, când Isamu Akasaki, Shuji Nakamura și Hiroshi Amano au creat aceste raze albastre strălucitoare de lumină cu un semiconductor, ei au provocat o transformare radicală în domeniul iluminării . LED-uri roșii și verzi au existat de mult timp, dar fără de lumina albastră, nu a putut fi creată lumina albă. În ciuda eforturilor considerabile, atât în comunitatea științifică cît și în industrie, LED-ul albastru rămâne a fi o descoperire remarcabilă timp de trei decenii.

Atunci când becul este aprins, o mare parte din energie sa este transformată în căldură și doar o mică parte în lumină. Dar, în LED, electricitatea se transformă direct în lumină, fără a emite căldură.

Becurile cu LED-uri au un mare potențial pentru îmbunătățirea calității vieții pentru mai mult de 1,5 miliarde de oameni din intreaga lume, care nu au acces la rețelele de energie electrică: din cauza cerințelor de putere mică,Led-ul poate utiliza energie solară ieftină locală. Sa dovedit că LED-urile sunt de douăzeci de ori mai eficiente decât becurile incandescente și de patru ori decât lămpile fluorescente.

Această invenție este de doar 20 de ani, dar a contribuit la crearea luminii albe într-un mod cu totul nou pentru noi toți.

Comitetul Nobel la decernarea premiilor a spus că “lămpile incandescente au luminat secolul XX, secolul XXI va fi luminat de LED.”