5 Date Despre Profesia Designerului De Iluminat

5 date despre profesia designerului de iluminat

Câte ori v-ați pus aceste întrebări, atunci când  aveți un proiect care trebuie planificat de la zero?

Ar trebui să iau pentru proiect un designer de iluminat profesional? va suferi mult bugetul? sau poate e mai simplu să mă adresez Managerului de Proiecte?

Și care totuși e diferența dintre arhitect, designer sau proiectant?  Raspunsurile la aceste întrebări le vom disсuta în articolul de ma jos.

1.A nu se confunda cu inginerul electric

Designer de iluminat – o profesie ce înglobează cunoștințe din arhitectură, design și inginerie. Designerul de iluminat – este un specialist în iluminat, care este capabil să lucreze cu spațiu, cu volumul, cu suprafața, culoarea și chiar starea de spirit a persoanei cu ajutorul luminii.

ecocity-Light-led

Începand lucru la un nou proiect designerul de iluminat se întreabă “de ce?” , iar proiectantul – “cum?”. Proiectantul va afișa dispozitivele selectate de arhitect, va recomanda sursele de lumină și  va prezenta calculul iluminării pe o anumită suprafață. Designerii de iluminat vor adresa mai multe întrebări cu privire la spațiu de iluminat, pentru ce este destinat, cu ce se vor ocupa oamenii în acest spațiu, ce culori a pereților și mobilei  vor fi folosite, și ce stare de spirit e necesar de obținut în cameră. Toate aceste informații sunt necesare pentru a emite în cele din urmă cea mai potrivită soluție de iluminat, special pentru acest proiect.

2. Zona de cunoaștere și prima cunoștință

Designerul de iluminat profesionist știe nu numai echipamentul de iluminat și teoria luminii, ci și legile construcției compoziției arhitecturale, stilurile arhitecturale, este interesat de istoria arhitecturii și designul aplicat, se pricepe în coloristică și fiziologia percepției luminii și a culorii.

 

3. Bine — nu înseamnă neaparat și scump

În ceea ce privește proiectul de buget, implicarea designerului de iluminat nu înseamnă utilizarea corpurilor de iluminat scumpe. Designerii de iluminat nu vă recomandă ce corpuri de iluiminat aveți nevoie, ci elaborează proiecte cu soluții  pentru o anumită problemă. Foarte adesea, o soluție complexă și eficientă poate fi realizată fără utilizarea unor modele scumpe, dar cu ajutorul unor dispozitive simple, inteligent integrate în proiect. În practică, proiectarea de iluminat, spre exemplu a unui birou , cu o cerințe bine stabilite, cu un tip de plafon Armstrong și dispozitive de prindere selectate, perfect ar face fața și designerul – va face toate calculele necesare, ar recomanda surse de lumină, în dependență de culoare de bază a spațiului dat  și  spațiu materialelor utilizate și va dea recomandări  pentru sistemul de control al iluminatului.

ecocity_led_iluminat_01led_spot_ecocity_chisinau

4. Face minuni cu lumina

Astăzi, arsenalul designerului de iluminat un număr foarte mare de dispozitive care au practic același design la exterior, dar luminează în moduri diferite. Folosindu-le în proiect, puteți obține efecte foarte diferite.

Dacă avem o atitudine formală față de lumină, putem ruina orice proiect. În același timp, lumina poate ajuta într-adevăr la corectarea unor dintre neajunsurile arhitecturii: “ridicarea” tavanului “lărgirea” pereților,  accentuarea sau corectarea culorilor . Cu ajutorul luminii se pot schimba accentele în cameră pentru a crea un contrast suplimentar, a accentua ritmul arhitectural sau a crea o atmosfera necesară în cameră.

ecocity_led_lighting_moldova

5. Instrumentariul
Pentru calcule iluminării designeri de iluminat utilizaează programul DIALux . Versiunile recente permit nu numai să dea diagramele de luminozitate a  suprafeței, dar și  să afișeze toate datele privind calcularea modelului tridimensional al obiectului. Pentru a crea o vizualizare realista se folosește 3D MAX și Photoshop. De multe ori, mai ales în practica proiectării iluminatului arhitectural, se efectuează experimente de teren, care să permită în cele din urmă determinarea corpurilor de iluiminat, instrumentele optice, distanța dispozitivului de la suprafața ce trebuie iluminată, culoarea sursei de lumină, aspectul său la exterior.

1-Ecocity 2_ecocity ecocity_led_3 EcoCity_led_iluminat_4 Ecocity_led-osveshenie_moldova_5

Pentru auditul final este nevoie de luxmetru, care măsoară indicatorul de lumină cantitativ – iluminarea. Și, desigur, pentru proiectul de iluminat principalul criteriu de evaluare – corespondența proiectului  vizualizat cu realitatea.